Talentfull håndverker?

Smed i arbeid

I vårt moderne samfunn er det lett å glemme viktigheten av godt håndverk. Selve ordet håndverker i dag kobles mest til rent praktiske yrker, som snekker, murer eller rørlegger, men det omfatter mye mer enn det. Norge har en lang tradisjon med å kombinere det praktiske med det kunstneriske. Treskjæring er et eksempel på en kunstform som i stor grad har påvirket arkitektur i mange generasjoner. Smed er en annen form for håndverk som ikke er like utbredt som det en gang var. Det handler mye om å ivareta tradisjoner, og sørge for at disse klassiske kunstformene ikke dør ut. Fordelen med disse er at de ofte skaper en type produksjon som kan leve i generasjoner. Enten det er smidd eller beskåret, så kan resultatet en dyktig håndverker produserer ofte leve som arvegods i generasjoner. Les videre dersom du er interessert, eller kjenner noen som er det, i å ta opp en av disse tradisjonsrike kunstformene som en hobby eller til og med som yrke.

En del av norsk tradisjon

Den norske staten er interessert i å støtte ting som bevarer det som er norsk, og det finnes derfor stipendordninger for de som praktiserer håndverk som anses som uvanlige eller som har blitt mer sjeldne de siste tiårene. De krever ofte at du har et utgangspunkt som håndverker og ønsker å utvikle dette. Søkere bør være faglig nysgjerrige og ha et ønske om å bringe læring og tradisjoner videre til nye generasjoner i fremtiden. Stipendene deles imidlertid ikke kun ut til de som produserer, men også til de som lærer seg å analysere andres arbeid, enten det er historisk eller ikke, til å forske på og forstå materialer, dokumentasjon (som for eksempel skriving av bøker om faget eller utøvere). Er du interessert i dette kan også skoler rundt omkring i landet sette deg i kontakt med folk som har god greie på akkurat det feltet du ønsker å lære mer om. Ikke la det bli med tanken – du vil kanskje la deg overraske av hvor oppslukt du blir av godt håndverk når du først har begynt å fordype deg i det.

Du kan begynne tidlig

Med internetts fremvekst har det blitt utrolig lett å begynne å praktisere en hobby selv om du ikke er i nærheten av en læremester. La oss ta treskjæring som eksempel: på internett finnes det hundrevis av videoer både for nybegynnere og erfarne, og i nettbutikker både i Norge og utlandet kan du få tak i det meste av utstyr både raskt og rimelig, og sakte bygge deg opp et verksted hjemme for å praktisere hobbyen din. I tillegg har det blitt langt lettere å komme i kontakt med andre som deler din lidenskap, i alle aldre og erfaringsnivåer. Bruk disse ressursene for alt det er verdt, og dersom det viser seg at du blir hekta har du allerede en “tjuvstart” før du eventuelt går inn og studerer det på alvor. Så mens kameratene dine diskuterer jenter, akne og skoleoppgaver, kan du ta det første steget for å lære en livslang hobby som generasjoner etter deg kan ha glede av.