Hvordan bruke kroppen som kunst?

Kunst er en skapende kreativ prosess utført av artister og kunstnere. En av formene er skulptur, og modellering av kropper kan få mange uttrykk. Det handler mye om hva man vil formidle, enten det handler om følelser eller stil. Mange stiler skal speile en epoke, et samfunn eller noe som ligger over som et mørkt teppe.

Kunst formidler ikke bare følelser, men også perfeksjon. Det kommer til uttrykk i menneskekroppene våre, som er utviklet for å føre generasjonene videre. I dag kan vi til og med modellere menneskekroppen – for å hjelpe dem med misdannelser eller har vært ute for en ulykke. Et av de selskapene som tilbyr slike tjenester er Motiva, et kirurgi senter for brystimplantater. Hvordan kan man bruke kroppen til å skape skulpturer?

Aktmodell

En aktmodell må ofte sitte helt stille i timer av gangen. Poenget er for kunstneren å kunne få med seg alle detaljene i den menneskelige kroppen. Aktmodeller kan være nakne, eller portrettere en kroppsdel som skal gjenskapes. Aktmodeller kan være mennesker i alle aldre.

Kjenne anatomi

Det er grunnleggende kjennskap til menneskets anatomi som gjør at kunstnere får til å lage riktige proporsjoner. Uten en slik kunnskap ville kanskje kroppene blitt feil dimensjonerte. Det virker nesten umulig å kunne gjenskape noe så perfekt, men kunstneren er utrolig flink med dette. Anatomi er et fag medisinere ofte bruker i arbeidet.

Sin egen kropp

Man kan også få inspirasjon fra sin egen kropp. En som er utilfreds med seg selv, vil være svært bevisst på sine mangler. Men dette kan også bli kunst, for det å gjenskape noe er hele essensen. En skulptur kan få et helt annet preg dersom man lager en byste av seg selv. Man kjenner seg selv godt med sine egne hender.

Fotografier

Med foto slipper man å engasjere aktmodeller til tusenvis av kroner timen. Men problemet med fotografi er at det er todimensjonalt. Derfor er det lurt å ha mange ulike bilder av samme person, i ulike stillinger. Da vil man visualisere konturene av kroppen bedre. Bilder og foto er en fin inspirasjon for skulptører.

3D visualisering

Dette er maskinelle program man kan laste ned på dataen. Disse programmene er utviklet for å hjelpe til med å lage prototyper og modeller. Enkelte kan finne inspirasjon i å lage modeller med software som dette, for der etter å skape en flott skulptur. Selve 3D kreasjonen i seg selv er kunst for mange.