Diorama dilla

Det å lage diorama har skutt opp i popularitet med fremkomsten av figurrollespill som Dungeons and Dragons, men det har alltid vært del i mange andre hobbyer også. Entusiaster av modelltog og andre miniatyrer har lenge lagd dioramaer for å heve opplevelsen av sine hobbyer. Dioramaer har også hatt en rolle i dekorasjon, kanskje ikke som store hangarer til modellfly, men små nisser med hus og gjerder i potteplanter og lignende er en form for diorama.

Hva er diorama?

Hvis man ser veldig bredt på det, så er et diorama enhver tredimensjonal forestilling av et eller annet. Dette kan være alt ifra store utstillinger man ser på museer, eller til små dekorasjoner i potteblomster. Til og med store moteshow har brukt former for diorama med utendørsshow som har spesielle tema, hvor modellene går ut på catwalk med dioramaet i bakgrunn. De er da viktig å ha gode skjorter og bukser på mannekenger eller figurer. Også hvis klærne ikke lengre passer inn i dioramaet kan man jo bruke dem selv. De er veldig anvendelige, alt ettersom hva man ønsker selv. Alle slags material kan bli brukt, men billige klær og busker kommer godt med, enten som klær til figurer for de som er flinke med nåla, eller gulv som er lett å forme og sette dekorasjoner fast i.

Hvordan begynne?

Start med noe man liker. Et diorama kan begynne så enkelt som en hagenisse i hagen, gi nissen en stol og et lite hus og du er i gang. Tips for å finne materialer til slike dekorasjons dioramaer er i kjøpe billigere leketøy som man maler over. Det beste er å bruke modellmaling, eller maling som passer til hva enn det du dekorerer med er laget ut av. Viktig her for at det skal se bra ut, å bruke en utvannet mørk farge som skygge. Legg det på når du har målt bakgrunnsfarge og detaljer, med en utvannet skygge så vil malingen automatisk legge seg i kriker og kroker, det gir dybde og kan dekke til feil. Hvis man ønsker mer naturlige dekorasjoner så kan man finne pinner, sand, stein og mose selv og dandere det alt ettersom hva man vil. Bare pass litt på å bruke levende planter til dekorasjon, ettersom de kan spre seg. Takk for at du stakk innom!