Håndverks betydning i dag

 

Håndverkere av alle slag er veldig viktig for samfunnet. Alle typer praktisk kunnskap trengs for å bedre utføre andre teoretiske arbeidstyper, men enda viktigere trenger samfunnet håndverkere. Samfunnet trenger snekkere, rørleggere, syerske, broderere, og andre typer. Hus bygges ikke av seg selv. Håndverk blir dessverre nedprioritert i dagnes samfunn. Det starter i skolen. Det er “langt i mellom sløydbenkene sammenlignet med tidligere. Skolene ansetter mer faglærere en praktiskrettede lærere.

Regjeringer snakker ofte om viktigheten av yrkesløft. Da må man starte i skolen. Det er i skolen barn blir introdusert til forskjellige typer praktiske yrker. Finland er en av de aller beste på skole. De skårer veldig høyt på teoretisk kunnskap. Finland derimot bruker mer tid i skolen på praktiske fag enn man kanskje tenker seg. Landet bruker ca 3 timer per uke på praktiske og estetiske fag.

Det viktigste norske politikere kan lære om skolens betydningen i økningen av yrkesfag i dag er at det er her slaget står. Ønsker man en økning av yrkesfag må man starte i skolen. Det er viktig at man starter så tidlig som mulig. Man kan ikke starte når barn er 15-16 år. Da er det for sent.