Hva er forskjellen på kunsthåndverk og håndverk

 

Man leser ofte om håndverk og om kunsthåndverk. Hva er egentlig forskjellen? Håndverk er en bred kategori som dekker alle typer praktisk tilnærming til visse typer utførelse av oppgaver med hender eller enkle redskap. Kunsthåndverk er deretter en samlebetegnelse for visse typer håndverk man ser på som en mer utførende kunst – en bruksting med en kunstnerisk side.

Denne typen håndverk er ofte materiellbasert, som for eksempel metall, tekstil, glass, keramikk, lær, og andre typer materiell. Noen eksempler er keramikktallerker som er håndlaget av en person som pryder seg over det estetiske samt det praktiske med tallerkener. Et annet typisk eksempel er glassblåsere, som lager helt spesifikke glass med særegent design som man samtidig bruker til vanlig – til å drikke av.

Kunsthåndverk som definisjon ble tatt i tale i 1970 årene. Før denne tid ble det ofte kaldt folkeindustrien. Folkeindustrien dekket et noe videre begrep enn dagens håndverk og dekket på en måte det folk var vant med at andre folk kunne lage. Før i tiden var det mer et byttesamfunn enn det vi ser i dag. Sånn sett kunne man lage noe som man byttet med naboen, som den hadde laget.