Tradisjonelt håndverk som har blitt populært igjen

For bare noen tiår siden var det nesten ingen som så nytten i å lære seg gamle håndverk. I dag er situasjonen en helt annen. Folk tar opp igjen strikking og hvordan man bøter sokker, mens yrket håndverker har blitt mer populært enn noen gang. Og det er ikke grenser for hva man kan gjøre av tradisjonelt håndverk som man både kan leve og ånde for.

Hovslageren

En hovslager jobber med hester. For med jevne mellomrom trenger hesten nye hover eller sko. Det betyr at man må kjenne til hestens anatomi, humør og form. Noen hester har liten hov, mens andre har store hover. Det betyr at høvene må ha forskjellige spiker og kunne beskjæres på ulike måter. Å jobbe som hovslager er et krevende yrke, men er godt betalt og gir en frihet i hverdagen. Man kan bli hovslager ved å ta 1 års utdanning fulgt av 2 års praksis. Yrket krever ikke store investeringer, selv om høver og spiker må kjøpes inn etter behov. Ambolt er noe hovslageren bruker.

Strikking

Strikking har blitt den nye hobbyen, som mange tar videre til å bli en liten fabrikk. Det er ikke lenger bare eldre damer som strikker, nå strikker alle. Både liten og stor, mann og dame. Og det er spesielt med tanke på sosialisering på nett at strikkingen virkelig har tatt av. Podkaster, SoMe og strikkeforum har dukket opp overalt. Mange kan leve av å selge mønster, strikkegarn og tilbehør som de selv lager eller bestiller online. Dessuten lages mange flotte plagg som man kan gi bort til familie og venner. Strikking krever mange tilbehør, slik som pinner, markører, mønster og saks, men også enorme mengder garn.

Maskør

En maskør lager rekvisitter til skuespill, opera og teater. De lager løshår og PARYKKER som brukes på scenen. Det kan også være løsbart, skjegg og mye annet. Man må ta utdanning for å bli godkjent maskør, selv om man kan se på yrket som en kreativ ferdighet man kan tilegne seg med erfaring. De fleste begynner på design og håndverk før de går 3 år i lære for å fullføre utdannelsen. Kultur er et viktig tilbud i Norge, og noe som er viktig for en bedre helse. Man må bruke en del penger på ting som hårfarge, parykk, styling og børste.

Hvorfor velge håndverk?

Mange tror at utviklingen går i en retning, og det er for så vidt sant. Men dersom man overser de gamle tradisjonene, mister man også viktig kunnskap. Dersom man mister gammel kunnskap, mister man også retningen framover. Det er derfor viktig hele tiden å ta vare på de gamle tradisjonsyrkene som hovslager, strikker og maskør. Dette vil bære samfunnet videre inn i fremtiden.