Hvordan å bli bedre?

Mange kunsthåndverkere og kunstnere lurer på hvordan de kan bli bedre og forbedre deres verk. Kjærligheta til håndverket er hva som skaper en kunstner. Det er helt naturligt og ønskelig å ville bli bedre på hva man gjør.

Hvis du er avhengig av å tjene penger med kundhåndverket ditt (som noen som selger sine verk eller underviser andre) så blir spørsmål om hvordan å bli bedre til et sentralt aspekt av jobben din. Er verket “god nok” at kunder skal kjøpe det? Kommer karrieren å bli suksessrik? Kan du forsyne familien din med hva du gjør?

Endog kunstnere som driver med håndverket deres bare for glede kan bli så bekymret for å bli “god nok” at dette hindrer dem fra å ha moro mens de tegner, strikker, modellerer osv.

Å bli bedre er noe alle kunstnere bestreber seg på.

Følelsen å ville forbedre deg og verkene dine kommer til å hjelpe deg faktisk bli bedre.

Der finnes forskjellige muligheter til å bli bedre. Og de er ikke avhengige av hva du driver med.

Ankommende på hvor du er og hva du trenger for å forbedre deg, må du velge hvordan å forbedre deg.

Øving gjør mester

Første muligheten å bli bedre som kunstner er (selvfølgelig) øving. Du trenger ikke noe fancy coaching for å øve. Hvis du f.eks. tenger så kan du bare bestemme deg til å tegne hver dag. Kunstnere som Leonardo da Vinci eller Rembrandt van Rijn brukte skisseblokker for å kunne tegne hvor som helst.

Bare kjøp noen skisseblokk og bruk den. Du kan skrive, tegne eller skrible i den. Ingen kommer å få se den, utenom du viser fram dine tegninger.

Friheta ei skisseblokk kan gi deg er fenomenal. Og på de siste sidene av skisseblokka kommer du til å bla til de første sidene og være overrasket over hvor mye du forbedret deg.

Eksperimentere

En annen mulighet å bli bedre er å eksperimentere. Bruk forskjellige metoder og verktøy, prøv andre arter av håndverk eller bli kjent med materialer du ikke enda kjenner. En skomaker tjener gode penger med sine birkenstock men er ikke fornøyd med de gamle designene lenger. Han bestemmer seg for å lære hvordan å sy lakk og vegan lær og for å forbedre klærne han lager.

Vær ikke redd for å gå til kurs eller google noe utenfor fagområde ditt. Det gjelder for alle slags håndverk. Kanskje er det et kurs for å lage sine egne vesker der skomakeren lærer seg hvordan å få moderne lærelementer på skoene sine.

Formell eller uformell trening

Trening (som er ikke det samme som øving) betyr at håndverkeren velger spesifikke evner for å forbedre. Det kan være hva som helst: kunnskap av materialer, forskjellige metoder eller bare nyer idéer.

Trening kan skje ved å se på videoer, ved å delta i kurs eller få privat undervisning (og masse andre veier … ). Det kommer an på hva kunstneren eller håndverkeren trenger og ønsker. Uformell trening kan også bli “Hei, dine vaser er så fine … men jeg har problemer med formen. Kan du hjelpe meg?”