Går du med en liten gründer i magen og lurer på om du har det som skal til for å hoppe utfor kanten og starte eget firma? I så fall er det en del ting man bør tenke nøye gjennom før man setter i gang. Det første som bør gjøres, er å sette opp en egen forretningsplan som gir deg oversikt over konseptet du ønsker å teste ut. Du bør også tenke over om det er lurt å spørre mulige kunder om hvordan tilbudet ditt oppfattes også. Å ta kontakt med et regnskapskontor er også en smart idé.
Lurt å unngå useriøse hjelperne
Når man starter opp en egen bedrift er det også smart å samarbeide med de mer seriøse firmaene innen regnskap, leverandører og det som er naturlige partnere i et samarbeid. Sjekk ut de du vurderer nøye, slik at man ikke ender opp som assosiert med de som svindlet russ for flere hundretusen kroner. Da vil en eventuell oppstart ha så dårlig omdømme at det vil være vanskelig å skape en omsetning som skal la deg leve av bedriftens inntekter. Det er lurt å være mentalt forberedt på tøffe uker i starten. Som regel får man god hjelp av Altinn sine hjelpesider, og Etablererguiden anbefales å leses før man i det hele tatt kjører på. Med litt kløkt og smarte valg, vil du kunne realisere drømmen trygt.
Trenger man eget firma?
Det er ikke alle typer selvstendig arbeid som trenger et eget firma. Er du fotograf, foredragsholder eller skribent, kan det fort være nok å tenke litt annerledes. Det finnes aktører i markedet som hjelper deg med å håndtere slike betalinger uten at du må etablere enkeltmannsforetak eller bedrift. fakturer uten egen virksomhet og få god kontroll på det du skal ha, uten å tenke på bokføring og regnskap og uten å måtte gå hele prosessen med å etablere bedrift. Dog er det slik at ønsker du å ha den kontrollen, så er det greit å sette seg inn i både hva som kreves av dokumentasjoner for å drive og hva kostnadene fort kan bli. Inntektene er det jo til syvende og sist bare du som styrer.